Pengikut

Ahad, Julai 11, 2010

ANGELINA Jolie membuka al-Quran

BERITA daripada http://mystar.com.my ahad 11 Julai 2010.


PASANGAN pelakon Hollywood Angelina Jolie (gambar) dan Brad Pitt mengaku memberikan pendidikan agama kepada anak-anak mereka.  Jolie tidak membataskan pendidikan itu pada satu atau dua agama sahaja, malahan enam anaknya mendapat pendedahan terhadap semua bentuk agama yang ada.

"Brad dan saya membesarkan anak-anak kami untuk menghargai sesama manusia," ujar ibu kepada Maddox, Pax, Zahara, Shiloh dan si kembar Vivienne dan Knox itu kepada majalah Parade. Jolie dan Pitt memperkenalkan semua agama yang ada di dunia ini kepada enam anak mereka dengan menyediakan rak yang memuatkan pelbagai buku dan kitab agama di rumah mereka. "Kami ada Injil, al-Quran dan semuanya. Kami juga mengajak anak kami ke gereja, kuil, menghadiri upacara ajaran Buddha, pergi masjid, mengajar mereka tentang semua kepercayaan," katanya pada Sabtu.

Menurut Jolie, walau apapun agama yang dipilih oleh anak-anaknya kelak, dia tidak akan membantah. "Pilihannya (agama) terletak pada tangan mereka," ujarnya.

KOMENTAR: Mudah-mudahan mereka memahami Islam dengan betul.  Harap-harap apabila membaca al-Quran, mereka menemukan ayat surah Ali Imran ayat 19 maksudnya, “Sesungguhnya agama yang benar di sisi Allah adalah Islam.  Orang-orang yang telah diberi kitab (kitab-kitab sebelum al-Quran) tidaklah berselisih, kecuali setelah mereka mendapat ilmu kerana dengki antara mereka.    Siapa yang ingkar terhadap ayat-ayat Allah, maka sungguh Allah sangat cepat perhitungan-Nya.”

Kemudian diharap mereka satu keluarga dapat memahami juga surah al-Baqarah ayat 213 yang menerangkan umat manusia asalnya dalam kesatuan yang Allah mengutus para nabi untuk memberikan khabar gembira dan peringatan.  Harap-harap mereka berfikir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan