Pengikut

Khamis, Mac 21, 2013

HUKUMAN mati jika perangi Yang Dipertuan Agong


PENGGANAS Sulu berdepan hukuman mati!  Kali pertama manusia dihadapkan tuduhan ‘melancarkan perang terhadap Yang Dipertuan Agong’ ialah ketua Geng al-Maunah dalam Peristiwa Sauk, Perak dahulu. Dan orang berkenaan sudah pun menjalani hukuman gantung sampai mati.  Kali ini pengganas yang ditangkap menghadapi tuduhan yang membawa hukuman mati. Rakyat sentiasa bersama pemerintah dalam isu keselamatan negara.

 tentara kita yang akan menggempur pengganas Sulu

LAHAD DATU - Lapan lelaki suspek pengganas dari selatan Filipina hari ini didakwa di Mahkamah Majistret yang bersidang khas di Ibu Pejabat Polis Daerah Lahad Datu, di sini atas tuduhan keganasan dan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Kesemua lelaki itu yang berumur lingkungan 17 hinggga 66 tahun, didakwa mengikut Seksyen 130KA Kanun Keseksaan kerana melancarkan keganasan, yang membawa hukuman penjara seumur hidup, dan Seksyen 121 kanun yang sama kerana melancarkan peperangan terhadap Yang di-Pertuan Agong yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.

Tiada pengakuan direkodkan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Amelati Parnell, yang bersidang sebagai Majistret.

Pendakwaan dikendalikan Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan, Datuk Nordin Hassan dan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Dusuki Mokhtar, kedua-duanya dari Pejabat Peguam Negara, Putrajaya.

Mohd Dusuki memberitahu pemberita, kes itu diperintahkan dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Tawau. Katanya, kesemua mereka disiasat mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012.

Turut hadir Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Kawasan sekitar ibu pejabat polis tersebut dikawal ketat oleh anggota keselamatan bersenjata. - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan