Pengikut

Khamis, September 26, 2013

BELASUNGKAWA: Ustaz Azizan Abdul Razak ke Rahmatullah

Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak
MANTAN Menteri Besar Kedah pertama bukan daripada Umno, Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak telah kembali ke Rahmatullah pada jam 11.00 pagi tanggal 26 September 2013.   Diucapkan takziah kepada ahli keluarganya yang tinggal.  Semoga Allah mengampuni semua dosa dan merahmati almarhum.

Almarhum Ustaz Azizan merupakan pemimpin Pas pertama menerima anugerah bergelar Tan Sri daripada kerajaan Malaysia dalam situasi dirinya dalam Pas.  Selalunya penerima anugerah Tan Sri hadir daripada pemimpin parti yang memerintah di peringkat Persekutuan.  Mudahnya, tanpa masuk Umno, Ustaz Azizan telah dianugerahi gelaran Tan Sri.

Mantan Presiden Pas  Asri Muda juga bergelar Tan Sri, namun gelarannya diterima setelah beliau menjadi ahli Umno.  Seorang lagi tokoh Pas yang menerima gelaran Datuk tanpa melalui parti yang memerintah ialah mantan Presiden Pas almarhum Datuk Haji Fadzil Mohd Noor.  Maksudnya, Haji Fadzil Mohd Noor menerima gelaran Datuk daripada baginda Sultan Kedah sewaktu pas masih sebagai pembangkang di Kedah.

Salut untuk almarhum Datuk Fadzil Mohd Noor dan Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak kerna ketokohan mereka berjaya merentasi batas partai politik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan