Pengikut

Ahad, Disember 11, 2011

DIRGAHAYU Sultan Selangor, Tuanku Sultan Sharafuddin Idris Shah


DIRGAHAYU Tuanku Sultan Selangor DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah ibni al-Marhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.  Hari ini 11 Disember 2011 disyitiharkan hari Keputeraan baginda yang ke-66.  Baginda Sultan Sharafuddin Idris  Shah menaiki takhta Sultan Selangor pada tahun 21 November 2001.

Sejarah Kesultanan Selangor merupakan sebagian daripada sejarah kepahlawanan putera-putera Raja Bugis yang berasal dari Makassar, Sulawesi Indonesia.  Sejarah dan peranan Bugis di Tanah Melayu bermula apabila Tuanku Sultan Sulaiman di Johor meminta bantuan Raja Bugis untuk mengalahkan Raja Kechil dari Siak Sumatera yang mengancam kedaulatan Johor. 

Berdasarkan karya yang ditulis oleh putera Bugis Raja Ali Haji (pujangga Pulau Penyengat, Riau) iaitu Tuhfat al-Nafis, Raja Tanah Bugis Datu Ratu Upu Tandari Bureng Daeng Rilak telah menghantar lima puteranya  bersama angkatan perang.  Lima puteranya ialah Daeng Parani, Daeng Menabon, Daeng Marewah, Daeng Chelak dan Daeng Kumasi.  Kejayaan putera-putera Bugis menyebabkan Sultan Johor mewujudkan  jawatan Yam Tuan Muda (penjawat kedua penting selepas Sultan) diberi kepada Daeng Merewah.  Putera-putera Raja Bugis ini telah berkahwin dengan puteri-puteri Raja Johor.  Misalnya Daeng Parani berkahwin dengan Tengku tengah, melahirkan Daeng Kemboja. Daeng Chelak telah berkahwin dengan adinda Sultan Sulaiman iaitu Tengku Mandak.  Daripada perkahwinan ini lahirlah Raja Lumu dan Raja Haji.

Jawatan Yam Tuan Muda memang dimonopoli oleh putera Bugis.  Yam Tuan Muda I ialah Daeng Marewah, Yam Tuan Muda II ialah Daeng Chelak, Yam Tuan Muda III ialah Daeng Kemboja (anak Daeng Parani), Yam Tuan Muda IV ialah Raja Haji (Marhum Ketapang).

Sultan Selangor pertama ialah Raja Lumu ibni Daeng Chelak ibni Daeng Rilak, bergelar Sultan Salehuddin Shah (1756-1778). 
Sultan Selangor kedua ialah Sultan Ibrahim Shah (1778-1826),
Sultan Selangor ketiga ialah Sultan Muhammad Shah (1826-1857),
Sultan Selangor keempat ialah Sultan Abdul Samad (1778-1898),
Sultan Selangor kelima ialah Sultan Alauddin Sulaiman Shah (1898-1938)
Sultan Selangor keenam ialah Sultan Sultan Hishamuddin Alam Shah (1938-1942)
Sultan Selangor ketujuh ialah Sultan Musa Ghiyatuddin Riayat Shah (1942-1945)
Sultan Hishamuddin Alam Shah dimasyhurkan semula sebagai Sultan  Selangor (1945-1960)
Sultan Selangor kelapan ialah Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (1960-2001)
Sultan Selangor kesembilan ialah Sultan Sharafuddin Idris Shah (2001-sekarang)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan