Pengikut

Isnin, Disember 24, 2018

PENDAKWAH tak berilmu?

"Berapa ramai yang menuntut ilmu di Madinah tetapi pulangnya mereka ke tanah air, adakah semuanya berdakwah dan menyampaikan ilmu?"
Khalayak dakwah? 
Tidak semua penuntut ilmu mampu menyampaikan ilmu apa yang mereka pelajari tetapi kewajipan menuntut ilmu itu wajib bagi setiap Muslim baik ikhwah mahupun akhwat.

Sebagaimana firman Allah azza wa jalla,

ٱقْرَأْ كِتَـٰبَكَ كَفَىٰ بِنَفْسِكَ ٱلْيَوْمَ عَلَيْكَ حَسِيبًۭا
"Bacalah kitabmu, cukuplah dirimu sendiri pada waktu ini sebagai penghisab terhadapmu".
(Surah Al Isra' 17 : 14)

Ilmu yang kita ambil dan pelajari serta kita amalkan akan menjadi penghisap di akhirat nanti. Sebagaimana dalam hadis soheh menerangkan ilmu yang bermanfaat yang kita amalkan menjadi cahaya penerang dikala menuju titian sirat yang penuh kegelapan. Inilah antara kepentingan menuntut ilmu syarie.

Adapun dakwah perlu adanya ilmu yang luas. Dakwah yang pertama dan wajib di dakwahi adalah ilmu tauhid. Mengajari sekian manusia mentauhidkan Allah. Inilah dakwah para Rasul dari zaman Nuh alaihi salam sehingga Nabi terakhir Muhammad sallahu alaihi wa sallam yang diwarisi dan terus diperjuang oleh ulama-ulama' yang bermanhaj salaf sehingga kini.

Dakwah juga perlukan pengorbanan yang kuat, jiwa yang kental dan semangat juang yang tinggi. Sebab itu tidak semua umat Islam berdakwah. Allah memilih beberapa hamba-Nya untuk berdakwah. Namun begitu Allah telah memerintah agar umat Islam sentiasa ingat-mengingati, pesan-memesan antara satu sama yang lain agar kebaikkan sentiasa terus terjaga dan terlaksana.

Janganlah ada sikap antara kita untuk tidak melakukan kewajipan menuntut ilmu (ilmu syarie) kerana tanpa ilmu kita sangat terhinakan. Ada pun dakwah, dakwah itu bukan kerja semua orang namun perlu ada di sanubari untuk ada sifat menyampaikan ilmu walaupun sepotong ayat.

Muhammad Faiz,
Untuk Lajnah Makalah Agama PENA

Isnin, 16 Rabiul Akhir 1440H
24 Disember 2018M

Tiada ulasan:

Catat Ulasan